Obserwatorzy

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

5 minut i niebo dla podniebienia ;)

                                                                 Hejka !!!
                                 Dziś będzie zupełnie inaczej niż zwykle.
                                         Tym razem będzie kulinarnie :)
                                     Po odbytym spacerze po supermarkecie i
                                   przeżytym  szoku cenowym jeszcze bardziej
                                               znienawidziłam robić zakupy.
                              Tak dobrze czytacie - ja przedstawicielka damskiego rodu
                                                               nie znoszę zakupów.
                                                       Ale zmierzając do celu.
                               Już od dawna chodziło za mną swojskie masełko.
                       Widząc ceny na dziale : nabiał doszłam do wniosku
                                     że czas zakasać rękawy i  zrobić sobie
                                             zdrowiutkie pyszniutkie masełko.
                            Zdobyłam się na wysiłek kupna składnika i do dzieła
 
                                           Do wykonania masełka potrzebna jest :
                                                               szczypta zapału
                                                               deczko optymizmu ...
                                                                  a tak serio to :
                                     śmietana 36 % ( w ostateczności 30 % też będzie ok )
                                                                        mikser
                                                                wysokie naczynie

                                                         Oto co z tego wychodzi :



Śmietanę miksujemy tak długo 
aż powstanie serwatka ( dla niezorientowanych cóż to -
 najprościej mówiąc zabarwiona woda) 
Masełko się samo oddzieli :) 
Mnie to zajęło 5 minut 
Po wstawieniu do lodówki stężeje 
zupełnie jak masło z kostki 
Rada dla smakoszy : 
do gotowego masełka można dodać zioła, wyciśnięty czosnek
lub co tam kto jeszcze lubi :) 
Życzę smacznego :)   





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz